Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΜΕΘΑΝΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ Σάββας Ν. Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006:
«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και 106 μήνες, από τον Οκτώβριο του 1998, που η δημοτική αρχή του Χρ. Πάλλη ανέλαβε τις τύχες της Χερσονήσου Μεθάνων. Τα αποτελέσματα είναι σε κάθε γωνιά των Μεθάνων από όλους ορατά. Οι εικόνες εγκατάλειψης που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά στα Μέθανα μας γεμίζει, εκτός από θλίψη και οργή! Οι προσδοκίες που υπήρχαν ( ανάμεσα στους ψηφοφόρους της παράταξής που κέρδισε τρεις φορές τις δημοτικές εκλογές) στην αρχή της πρώτης τετραετίας της δημαρχίας του Χρ. Πάλλη τις διαδέχθηκαν η ανησυχία και η αγωνία για το μέλλον της Χερσονήσου. Το ομολογούν καθημερινά στις συζητήσεις που έχουμε μαζί τους, παρά το γεγονός ότι ψήφισαν το σημερινό δημαρχιακό κατεστημένο για τρεις συνεχείς δημοτικές εκλογές. Συμπληρώθηκαν ήδη 106 μήνες δημοτικής εξουσίας από το κατεστημένο που διαπλέκει το δημαρχιακό κτίριο. Ο απολογισμός τους, σίγουρα, δεν τους κάνει υπερήφανους, αλλά και εμάς μας κάνει πιο απογοητευμένους, αλλά και πιο προβληματισμένους.
1. Το Νησάκι παραμένει κλειστό και καταρρέει. Ορισμένοι – όπως η Πολεοδομία με την προτροπή «ειδικών» - διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να κατεδαφιστεί! Αντί να κινήσουν «Γη και ύδωρ» προκειμένου να επισκευαστεί και να λειτουργήσει, με όποια μορφή και αν αυτή – από ιδιώτη ή από τον Δήμο.
2. Το λιμάνια και η μαρίνα παραμένουν αναξιοποίητες. Η δημοτική αρχή παρακολουθεί τα πλοία να διέρχονται από μακριά, όπως και τα κότερα και τους τουρίστες. Τα έσοδα από την μαρίνα είναι πενιχρά, ενώ οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξή του λιμανιού και της μαρίνας σε βασικό κέντρο ανεφοδιασμού και προορισμού είναι ανύπαρκτες.
3. Το κτίριο του ΟΤΕ στη διάρκεια της θητείας του Χρ. Πάλλη έκλεισε. Επενδύθηκαν χρήματα στην αρχή της δεκαετίας του ’90 για να κατασκευαστεί το ιδιόκτητο κτίριο. Όμως, σταμάτησε να λειτουργεί και οι εργαζόμενοι μετατέθηκαν στο γειτονικό δήμο.
4. Το κτίριο της παλαιάς ΔΕΗ, που κατά καιρούς όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει Πολιτιστικός Πολυχώρος, παραμένει εγκαταλελειμμένο. Η ανάδοχος του έργου ανακατασκευής του κτιρίου – που ανέλαβε στο τέλος του 1997 επί δημαρχίας Π. Λάμπρου – εκδιώχθηκε από εργολαβικούς μηχανισμούς που ήθελαν να ελέγξουν όλα τα έργα της περιοχής. Η λογική ό,τι δεν το «φτιάχνουμε εμείς το ακυρώνουμε». Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς από την σημερινή αρχή δεν έχει γίνει τίποτα.
5. Ο Βιολογικός καθαρισμός, που ξεκίνησε ως έργο τη διετία 1984 –85, επί δημαρχίας Γιάννη Λαζάρου και οριοθετήθηκαν οι χώροι των αντλιοστασίων και του εργοστασίου επί δημαρχίας Σωτήρη Σταθάκη, παραμένει ακόμη ανενεργός. Μπορεί να προχωρούν ορισμένα έργα, όπως των αντλιοστασίων, του υποθαλασσίου αγωγού και των συνδέσεων με το κεντρικό αγωγό, αλλά το όνειρο για ταχύτατη λειτουργία του παραμένει, όνειρο απατηλό. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα, δεν υπάρχει ακόμα μελέτη βιωσιμότητας, με δεδομένο ότι οι συνδέσεις που θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσουν το εργοστάσιο δεν υπερβαίνουν τις 250! Αξίζει να επισημανθεί ότι παρά το γεγονός ότι ενώ υπάρχει δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά! Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι ολάκερη δική της. Προφανώς επιχειρεί με την στάση της αυτή να συσκοτίσει την πραγματική κατάσταση και να επιβάλλει υπέρογκα ποσά, για την πλασματική σύνδεση των σπιτιών με το Βιολογικό Καθαρισμό.
6. Το Κλαμπ των Αναπήρων, στο οποίο εργάζονταν 13 Μεθανίτες, έκλεισε με το πρόσχημα ότι θα επισκευαστεί για να φιλοξενεί στο μέλλον αξιωματικούς. Το σίγουρο είναι ότι επί δύο χρόνια θα παραμείνει κλειστό και όλοι εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι θα ακολουθήσει τη μοίρα του Νησακιού, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των λοιπών κτιρίων…Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση για ανακαίνιση του κτιρίου του Κλαμπ Αναπήρων. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια.
7. Το λιμάνι των Μεθάνων, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, παραμένει ακόμα ανενεργό. Βλέπουμε ότι όλο λιγότερα πλοία της γραμμής το προσεγγίζουν και όλο και λιγότεροι επιβάτες το επισκέπτονται. Από την φιλοδοξία που υπήρχε να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος της Τροιζήνας και της Αργολίδας, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι έχουμε ένα ωραίο λιμάνι, που απλώς το καμαρώνουμε και ορισμένοι μένουν ευχαριστημένοι ότι αλιεύουν καλαμάρια… Αντίθετα, ο μόλος του Πόρου έχει γεμίσει με κότερα, ενώ ακόμα και η Μαρίνα των Μεθάνων έχει καταντήσει νεκροταφείο σκαφών…
8. Το πόσιμο νερό εξακολουθεί να εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες νιτρικών και αλάτων. Παρά τις προτροπές μας να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι ανά τρίμηνο, έγιναν πέρσι δύο μόνο έλεγχοι από Εργαστήριο της Κορίνθου και σταμάτησαν, ενώ το σημαντικό μέρος του δικτύου αποτελείται από αμίαντο!
9. Το γήπεδο του ποδοσφαίρου, εξακολουθεί να διαθέτει το ίδιο σκληρό και χωμάτινο δάπεδο από την ημέρα που δημιουργήθηκε μετά το 1974, επί δημαρχίας Ευάγγελου Μαλτέζου. Προεκλογικά έγινε ένας διαγωνισμός για την επίστρωση χορτοτάπητα, αλλά δύο και πλέον χρόνια μετά το έργο δεν έχει γίνει γιατί δεν υπάρχουν λένε χρήματα. Αλλά ο ανάδοχος κατασκευαστής περιμένει τα χρήματα που θα έρθουν εξ ουρανού…
10. Η κατάσταση της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως και η επέκτασή του παραμένει ακριβώς, όπως το άφησε το 1994 ο τότε δήμαρχος Σ. Σταθάκης, που ενέκρινε την τελική πρόταση. Από τότε, παρά τις υποσχέσεις ότι οι δρόμοι θα ανοίξουν, δεν έγινε τίποτα. Κανένας δρόμος όχι δεν άνοιξε, αλλά έκτοτε ορισμένοι μίκρυναν, ανάλογα με τα συμφέροντα ορισμένων. Από το 2003 που το Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη του υπολοίπου της Βρωμολίμνης, η πλειοψηφία του δήμου και ο δήμαρχος Χρ. Πάλλης, δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τον σχετικό φάκελο που υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη και να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως. Από το 2003 ( ουσιαστικά από το 1998) η δημοτική αρχή δεν προχώρησε τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου για την περιοχή της Βρωμολίμνης και δεν έγινε το Διάγραμμα για το προυφιστάμενου του 1923 οικισμού. Η ολιγωρία και η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για τα πολεοδομικά θέματα από την δημοτική αρχή είναι έκδηλη για το σύνολο της δημοτικής αρχής.
11. Τα χωριά ερημώνουν. Ο μέσος όρος ηλικίας μεγαλώνει, ενώ καμία προσπάθεια δεν καταβλήθηκε ώστε να αναζωγοννηθούν τα ορεινά χωριά. Όσο δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για επέκτασή και ανάπλασή τους, τόσο θα μαραζώνουν και θα εγκαταλείπονται. Τα αυθαίρετα κτίσματα πληθαίνουν με αντάλλαγμα την ψηφοθηρία από τις παράνομες μεταδημοτεύσεις.
12. Η Χωματερή. Το καλοκαίρι ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές από την κάπνα που έφευγε από την παράνομη χωματερή που υπάρχει κοντά στα Μέθανα, στο δρόμο προς την Κυψέλη. Ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, από τις συχνές καύσεις είναι μεγάλος.
13. Οι Ιαματικές Πηγές. Ο εκσυγχρονισμός των κρατικών ιαματικών πηγών καθυστερεί, με αποτέλεσμα να είναι εμφανέστατος ο περιορισμός των λουόμενων στην περιοχή μας. Επιβάλλεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ιδιωτικής εταιρείας προς την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.
14. Η έκταση της ΑΓΕΤ. Η απαλλοτριωμένη έκταση παραμένει αναξιοποίητη. Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την δημιουργική αξιοποίηση της περιοχής και να σταματήσει η αυθαίρετη εκμετάλλευση της περιοχής.
15. Τα σπήλαια. Η εγκατάλειψη των δύο σπηλαίων δεν έχει προηγούμενο. Η πρόσβαση είναι επικίνδυνη και παραμένει αναξιοποίητο ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της χώρας, το «Περιστέρι». Η διάνοιξη του δρόμου προκάλεσε πρόσθετα προβλήματα στην πρόσβαση του σπηλαίου.
16. Το Ηφαίστειο. Οι παρεμβάσεις στους δρόμους και στο μονοπάτι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αξιοποίηση του.
17. Τα ιχθυοτροφεία. Η λειτουργία των ιχθυοτροφείων χωρίς κανένα κρατικό και δημοτικό έλεγχο, έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στο θαλάσσιο χώρο στα οποία είναι εγκατεστημένα. Ουδέποτε μετακινούνται με αποτέλεσμα να έχουν νεκρώσει οι όρμοι όπου είναι ποντισμένα τα ιχθυοτροφεία. Οι συνεχείς πωλήσεις των ιχθυοτροφείων ( και οι αυθαιρεσίες που γίνονται) και η παντελής έλλειψης ελέγχου δημιουργεί τεράστια οικολογικά προβλήματα στη θαλάσσια περιοχή.
18. Ο αρχαιoλογικός πλούτος. Οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στη Χερσόνησο είναι παντελώς άγνωστοι στους επισκέπτες. Δεν υπάρχουν πινακίδες που ορίζουν και να διευκρινίζουν που και ποιοι είναι αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι.
19. Η κληρονομιά των εκκλησιών και τα ξωκλήσια μας. Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια είναι η κληρονομιά του τόπου μας. Κινδυνεύουν όμως από τις αυθαιρεσίες των πιστών ή των αλλοφρόνων.
20. Μεταδημοτεύσεις. Οι χωρίς αρχές και πέρα από κάθε διάταξη νόμου μεταδημοτεύσεις έχει αλλοιώσει το εκλογικό σώμα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 220 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Η υπόθεση θα κριθεί σύντομα στα αρμόδια συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.
21. Αδιαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου. Η μη δημοσίευση ισολογισμού για τα οικονομικά του Δήμου, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας για τα πραγματικά δεδομένα του Δήμου, προκαλούν σοβαρά προβλήματα Δημοκρατίας στο Δήμο.
22. Προσλήψεις εν κρυπτώ. Το καθεστώς των προσλήψεων που έχει καθιερώσει ο δήμαρχος και η παρέα του είναι απαράδεκτο και ανήθικο. Κανείς δημότης δεν ενημερώνεται για τους σχετικούς διαγωνισμούς ( αν γίνονται) και κανείς δημότης δεν γνωρίζει ποιες θέσεις προκηρύσσονται με ποιες διαδικασίες επιλέγονται οι προσληφθέντες, σε ποιον τομέα απασχολούνται, πόσες ώρες παρουσιάζονται στην εργασία τους.
23. Οι εισπράξεις των τελών και των υποχρεώσεων από τρίτους. Το «πάγωμα» κατά καιρούς της είσπραξης των τελών και των υποχρεώσεων από τρίτους δημιουργεί δυσλειτουργίες στο Δήμο, αφού γίνεται αντικείμενο συναλλαγής. Ακόμα περιμένουμε τον κατάλογο των οφειλετών του Δήμου, που ζητήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2006, όπως καθορίζει ο νόμος και παρά την δικαίωσή μας από την Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.
24. Υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού, χωρίς να δικαιολογούνται. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ύδρευσης που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεθάνων στις 18 Ιουλίου 2007, με αριθμόν απόφαση 81/18.07.2007, έγινε και αύξηση στην τιμή του νερού για τα σπίτια, Ξενοδοχεία, καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια στην υπερβολική τιμή του 1,50 ευρώ το κυβικό. Το προηγούμενο τιμολόγιο ήταν κλιμακωτό από 0 μέχρι 15 κ.μ. 0,70 ( αύξηση κατά 114,28% ) ευρώ, από 16 μέχρι 35 ευρώ 0,85 ευρώ ( αύξηση κατά 76,47% και από 36 και άνω 1,10 ευρώ (αύξηση κατά 36,36 %). Η πέρα από κάθε λογική αύξηση της τιμής του νερού, από 36,36% μέχρι και 114,28% είναι αντισυνταγματική και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εγκυκλίους του υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, που αναφέρονται στο θέμα των αυξήσεων. Επιπλέον η αύξηση για άρδευση των χωραφιών εκτοξεύτηκε πάνω από το 250%. Η ένσταση που υπέβαλαν τα μέλη του Δικτύου Πολιτών ΜΕΘΑΝΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ εκκρεμεί στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152.
25. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ. Παραμονές των βουλευτικών εκλογών έγινε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και πολλαπλών εκδηλώσεων, με την χρηματοδότηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Αναδείχθηκε ο εργολάβος, αλλά δεν ξεκίνησαν οι εργασίες. Ο λόγος είναι ότι οι γνωστοί εργολάβοι που δεν πήραν το έργο κατέθεσαν ενστάσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το γήπεδο να μην γίνει τελικά. Η δε παραφιλολογία που ακούγεται ότι «επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν στο σχολείο, θα είναι η αιτία που δεν θα γίνει το γήπεδο» είναι πονηρή και απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν και το έργο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αλλιώς οι αίτιοι είναι δακτυλοδεικτούμενοι…
Δυστυχώς, πέρασε ένας χρόνος και συνολικά 106 μήνες, από τότε που εξελέγη η σημερινή δημοτική αρχή. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον απολογισμό των εννέα ετών της δημαρχίας Χρ. Πάλλη, είναι ότι «Αγγαρείαν κάνουν, ποινήν εκτίουν»… Για αυτό καλούμε τον δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας, να ορίσουν, όπως ο Δημοτικός Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί ο απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου.