Το Marchalina hellenica είναι ένα έντομο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των γνωστών κοκκοειδών. Ζει στα πευκοδάση της χώρας και συγκεκριμένα στα κλαδιά κ τον κορμό,των δένδρων. Αναφέρεται να υπαρχει στη χώρα μας τους τελευταίους 2 αιώνες ενώ ολοκληρώνει τον κύκλο του αποκλειστικά σε είδη του γένους pinus (πεύκο).
Το έντομο αυτό τρέφεται από τους χυμούς του δέντρου τους οποίους απομυζεί με το μακρύ σαν στιλέτο στόμα του. Για να προφυλαχθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους εχθρούς παράγει από τους πόρους του σώματος του βαμβακάδα κηρώδους σύστασης. Εξού και η ονομασία βαμβακίαση.To έντομο αφήνει τα αυγά προφυλαγμένα σε σάκο σε μεγάλο πλήθος 200-400 αυγά ανά θέση. Οι εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών αρχίζουν στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου (αναλόγως περιοχής) και κατευθύνονται σε νεαρούς τρυφερούς βλαστούς των δέντρων, καλύπτοντας όλη την κόμη.
Αιτία των συμπτωμάτων είναι ο τρόπος διατροφής του M.hellenica. Με τα στοματικά του μόρια το έντομο κάνει νύγματα στους φυτικούς ιστούς, όπου ο τροφικός του σωλήνας φτάνει ορισμένες φορές να ξεπερνάει σε βάθος το κάμβιο του πεύκου. Εκεί το M.hellenica επιχειρεί την αναρρόφηση των χυμών εκχέοντας σίελο με πιθανές τοξικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αρνητική επίδραση στους φυτικούς ιστούς του πεύκου. Ιστολογικές τομές που έγιναν σε προσβεβλημένα κλαδιά έδειξαν αλλοιώσεις στα κύτταρα του πεύκου.
H καταπολέμηση του εντόμου είναι μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις στην σύγχρονη φυτοπροστασία. Ορισμένα χαρακτηριστικά του εντόμου όπως η αναπαραγωγή με παρθενογένεση, ο τρόπος διατροφής του, η παρουσία του πεύκου σε περιοχές του αστικού και περιαστικου περιβάλλοντος, καθιστούν αναγκαία μία σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του εντόμου.
To πιλοτικό πρόγραμμα του 2005 που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέδειξε την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Μ hellenica με το εντομοκτόνο Admiral. Φέτος το Admiral πήρε οριστική έγκριση μαζί με μια σειρά σκευασμάτων τα οποία διακρίνονται για την χαμηλή τους τοξικότητα, την μικρή υπολειμματική τους δράση, το σεβασμό των ωφέλιμων εντόμων, καθώς και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τα θερμόαιμα.
Το Admiral ανήκει στην ομάδα εντομοκτόνων που καλούνται ρυθμιστές ανάπτυξης των εντόμων. Αποτελεί επίτευγμα πολυετούς έρευνας των εργαστηρίων της Sumitomo η οποία δημιούργησε αυτό το μόριο με σεβασμό προς το περιβάλλον, όταν εφαρμοστεί στις προνύμφες της βαμβακάδας προκαλεί διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας με αποτέλεσμα τα έντομα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο δηλαδή να γίνουν νύμφες και ακολούθως ακμαία, ο τρόπος δράσης του, είναι εντελώς διαφορετικός από των κλασσικών εντομοκτόνων (οργανοφωσφορικά, πυρεθρίνες, καρβαμιδικά) που δρουν στο νευρικό σύστημα, διαθέτει εξειδικευμένη δράση σε Κοκκοειδή και Αλευρώδεις ενώ δεν είναι επικίνδυνο για μεγάλο αριθμό ωφέλιμων παρασιτικών αρπακτικών εντόμων και ακάρεων.