7 Ιουλ 2007

Ενας Μεθανίτης στην αυλή του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ


Πολλώ δε μάλλον όταν ο συμπατριώτης είναι κάτι σαν Αλογοσκούφης του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, επιφορτισμένος να προτείνει οικονομικά μοντέλα και να δίνει λύσεις στην 8η κατά σειρά οικονομία του πλανήτη -αν η Καλιφόρνια ήταν ανεξάρτητη- και η οποία αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της μονοκρατορίας των ΗΠΑ, έστω και αν αυτή υποσκάπτεται και αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας.

Πρόκειται για τον οικονομολόγο Δήμο Βαρδιάμπαση, καθηγητή εδώ και 25 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Pepperdine της Καλιφόρνιας όπου διδάσκει και εκπαιδεύει σε στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης κορυφαίους μάνατζερ και κυβερνητικά στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα ορίστηκε μέλος (commissioner) της πανίσχυρης ολιγομελούς επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη της Καλιφόρνιας.

Μια επιτροπή που συμβουλεύει τον κυβερνήτη και τη Βουλή της Καλιφόρνιας και απαρτίζεται από ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς, αφού ο «εξολοθρευτής» Σβαρτσενέγκερ όχι μόνο δεν κάνει κομματικές διακρίσεις, αλλά ξέρει -ως φαίνεται- να επιλέγει και ικανούς συνεργάτες, με φρέσκιες ιδέες.