2 Ιουλ 2007

πολλοί Eλληνες θα θυμηθούν το χωριό τους!

Τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας έρευνα η οποία -υποτίθεται- αποτυπώνει την οικονομική δυσπραγία του Eλληνα και συμπεραίνει ότι δύο στους τέσσερις συμπατριώτες μας δεν θα κάνουν εφέτος διακοπές. Αμ δε! Τα δικά μας στοιχεία άλλα λένε. Οχι, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα οικονομικό. Γνωστό τοις πάσι είναι ότι εφέτος τα πράγματα είναι κάτω του μετρίου.

Πού θα πάει, όμως, όποιος πάει εφέτος διακοπές; Τα «πακέτα» των γραφείων μιλούν κυρίως για νησιά, όπου κι εφέτος το μεγαλύτερο βάρος. Μπορεί το περυσινό δεκαπενθήμερο να γίνει εβδομάδα ή δυο τρία τριήμερα, αλλά ο «άρρωστος» με τα νησιά νεοέλληνας θα δώσει κι εφέτος το «παρών». Χαρακτηριστικό είναι ότι αν προσπαθήσεις να κλείσεις εισιτήριο με τα «χάισπιντ» (τα μάθαμε κι αυτά) δεν υπάρχει ούτε για δείγμα!

Πόσο αληθινή είναι, όμως, η σφυγμομέτρηση που θέλει δύο στους τέσσερις Eλληνες να μην κάνουν εφέτος διακοπές; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά μια δική μας μέτρηση, μεταξύ πολλών φίλων, έδειξε ότι εφέτος πολλοί Eλληνες θα θυμηθούν το χωριό τους! Και λοιπόν; Δεν είναι διακοπές το χωριό; «Οχι», σου απαντούν, αφού «διακοπές» για τον σημερινό Eλληνα αποτελούν μόνο οι «οργανωμένες» εξορμήσεις, με την καλή παρέα, το ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή το ξενοδοχείο. Την ταβέρνα και το μπαράκι! Το χωριό, που μπορεί να είναι παραλιακό θέρετρο, ας πούμε το Ξυλόκαστρο ή η Λίμνη Ευβοίας, τα Μέθανα ή ο Πόρος, το Βραχάτι ή η Μάνη, δεν είναι «διακοπές» αλλά... ξεκούραση! Δηλαδή οι διακοπές δεν είναι ξεκούραση; «Είναι, αλλά με τους ρυθμούς της πόλης»! Δηλαδή, ο νεοέλληνας θέλει στις διακοπές του να ξενυχτήσει, να πιει, να βάζει στο αυτοκίνητο τη μουσική στη διαπασών, να πάει στα μπουζούκια, να φλερτάρει, να χορέψει, να πηγαίνει για ύπνο ξημερώματα και να ξυπνάει απομεσήμερο! Ο,τι κάνει, δηλαδή, στην Αθήνα τα Σαββατοκύριακα!