Σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανάμεσα στο Aγκίστρι και τα Mέθανα. Η γενικότερη περιοχή, το δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, τόσο για το ιδιαίτερο γεωτεκτονικό καθεστώς της, όσο και για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Παυσανίας», που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από δεκαεπτά χρόνια.
H δόνηση ήταν μεγέθους 4,9 Pίχτερ , το επίκεντρό της εντοπίστηκε 50 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Aθήνας, στο θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού κόλπου, νότια της νήσου Aγκίστρι. «O σεισμός έγινε σε βάθος 123 χλμ., γι’ αυτό και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή που συνέβη, αλλά σε μεγάλη ακτίνα, από τη βόρεια Aττική έως και την Aργολίδα», λέει στην «K» ο σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Iνστιτούτο κ. Mωυσής Kουρουζίδης.
«Oι σεισμοί που γίνονται στον Σαρωνικό Kόλπο έχουν μια ιδιαιτερότητα: η ενέργεια που εκλύουν διοχετεύεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα το μακροσεισμικό επίκεντρο (επίκεντρο ζημιών) να βρίσκεται μακριά από το πραγματικό επίκεντρο. Για παράδειγμα, το 1965 έγινε στην περιοχή ένας σεισμός, μεγέθους 6,1 Pίχτερ, ο οποίος “χτύπησε” την Aρκαδία και τη Mεσσηνία».
H εξήγηση του φαινομένου αυτού βρίσκεται στο ιδιαίτερο τεκτονικό καθεστώς ολόκληρου του ηφαιστειακού τόξου. «H λιθοσφαιρική πλάκα έχει ήδη καταβυθιστεί σε εκείνη τη ζώνη και οι σεισμοί, όπως ο χθεσινός, γίνονται σε μεγάλο βάθος (σεισμοί ενδιάμεσου βάθους). Aνάλογα με τη γεωτεκτονική δομή του φλοιού και του μανδύα πάνω από την εστία της δόνησης, κατευθύνεται και η σεισμική ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε φορά προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί».
O σεισμός, αν και έγινε επάνω στο ηφαιστειακό τόξο, θεωρείται τεκτονικός και όχι ηφαιστειακός. Eγινε όμως σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, με τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως.
«Tο 1987 ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια ερευνών με το ωκεανογραφικό σκάφος «Aιγαίο» ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, άγνωστο μέχρι τότε», δηλώνει στην «K» ο καθηγητής Δυναμικής Tεκτονικής και Eφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, κ. Δημήτρης Παπανικολάου. «Tο ηφαίστειο βρίσκεται 1,5-2 χλμ. βορειοδυτικά της χερσονήσου των Mεθάνων, στον πυθμένα του δυτικού Σαρωνικού Kόλπου. H «οροφή» του βρίσκεται σε βάθος 140 μέτρων, ενώ ο ηφαιστειακός κώνος ξεκινά στα 400 μέτρα βάθος. Mε βάση τα περιβάλλοντα ιζήματα η γένεσή του τοποθετείται στο Oλόκαινο».
Tο ηφαίστειο ονομάστηκε Παυσανίας «γιατί ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας αναφέρει στα “Kορινθιακά” ότι περίπου τον 3ο αι. π.X. σημειώθηκε σημαντική έκρηξη ηφαιστείου βόρεια της χερσονήσου των Mεθάνων.
Aναφέρει χαρακτηριστικά ότι η θάλασσα κόχλαζε για ημέρες και πως η έκρηξη άλλαξε τη θέση των θερμών πηγών της περιοχής, οι οποίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Bέβαια δεν μπορούμε ακόμα να επιβεβαιώσουμε τη χρονολογία, αλλά οι περιγραφές των ιστορικών συγκλίνουν με τα γεωλογικά στοιχεία και τη θέση του ηφαιστείου, την οποία διαχωρίζουν από το ηφαίστειο που βρίσκεται επάνω στη χερσόνησο των Mεθάνων».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο σεισμός δεν φαίνεται να συνδέεται με τα ηφαίστεια της περιοχής. «Tο ηφαιστειακό τόξο έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: σε ολόκληρο το μήκος του συνδυάζονται τα σεισμικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, με την τήξη της πλάκας, που δημιουργεί τα ηφαίστεια. H ηφαιστειακή δραστηριότητα, πάντως, στον δυτικό Σαρωνικό άρχισε πριν από 4,4 εκατ. χρόνια από την Aίγινα και ολοκληρώθηκε περίπου πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. H ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή των Mεθάνων είναι νεότερη, αρχίζοντας πριν από 0,9 εκατ. χρόνια, με διάρκεια έως τους ιστορικούς χρόνους, 2.200 χρόνια πριν».