4 Σεπ 2007

Κινητοποίηση της Νομαρχίας Πειραιά για την περιφρούρηση του πρασίνου - Απών τα Μέθανα


Τη βαθιά οδύνη για τον άδικο χαμό των δεκάδων συνανθρώπων μας όπως επίσης και την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες από πυρκαγιές κατοίκους των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ευβοίας εξέφρασε σύσσωμο το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο της Νομαρχίας Πειραιά που συνεδρίασε σήμερα στο κεντρικό κτίριο της Νομαρχίας Πειραιά.

«Τα λόγια αυτές τις απερίγραπτες στιγμές της απόλυτης εθνικής καταστροφής, της απόλυτης εθνικής τραγωδίας βγαίνουν δύσκολα. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι βυθισμένη στο πένθος. Ο ανθρώπινος πόνος ατελείωτος. Το ίδιο η οργή και η αγανάκτηση. Είμαστε συγκλονισμένοι» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων ο κ. Μίχας ενημέρωσε τα μέλη του ΣΝΟ για όλες τις ενέργειες της Νομαρχίας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των φονικών πυρκαγιών, τόσο στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πυρόπληκτων νομών, όσο και για τις ενέργειες περιφρούρησης των εναπομεινάντων χώρων πρασίνου αστικού και περιαστικού στα όρια της ευρύτερης περιφέρειας της Νομαρχίας.

Από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Νομάρχης Πειραιά βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Νομό Ηλείας, η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε :

* Στην έγγραφη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα διαθέσιμα μηχανήματα σε περίπτωση έκτακτων αναγκών και τους ιδιοκτήτες αυτών, όπως επίσης και για τις εθελοντικές οργανώσεις του Πειραιά που βοηθούν στο έργο της πρόληψης ή κατάσβεσης πυρκαγιών. Βοήθεια από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν ζητήθηκε (!).

* Μετά από έκκληση του Νομάρχη Ηλείας απεστάλησαν 5 υδροφόρα οχήματα από τους Δήμους της Νομαρχίας Πειραιά (2 από τον Πειραιά και 1 από Κερατσίνι, Νίκαια, Ρέντη) και 1 ειδικό πυροσβεστικό όχημα που παραχωρήθηκε ευγενικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με επικεφαλής τον αντινομάρχη κ. Μαρκάτο για ενίσχυση του έργου της πυρόσβεσης στην περιοχή του Νομού Ηλείας.

* Δύο φορτηγά για τους κατοίκους του Νομού Ηλείας με πόσιμο νερό από τις εταιρίες 3 Ε & Νερά Κρήτης.

* Παράλληλα τέθηκαν στη διάθεση των Νομαρχιών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ευβοίας οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Νομαρχίας Πειραιά, από το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μία τεράστια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιας πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα :

1. Αυτοκίνητα της Νομαρχίας Πειραιά βρίσκονται σε Αίγινα - Πόρο - Τροιζηνία και περιπολούν στα δάση της περιοχής.

2. Περιπολικά από εταιρεία Security πραγματοποιούν περιπολίες στη Σαλαμίνας και στο όρος Αιγάλεω.

3. Πλωτά μέσα και συγκεκριμένα θαλάσσια ταξί στις Σπέτσες, στο Αγκίστρι και στον Πόρο περιπολούν γύρω από τα νησιά.

4. Σε συνεργασία με το Επαρχείο και τον Δήμο Κυθήρων αυτοκίνητα πραγματοποιούν περιπολίες στα Κύθηρα.

5. Διατέθηκε πυροσβεστικό όχημα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για περιπολίες στο Όρος Αιγάλεω.

6. Διατέθηκαν από την εταιρεία SHELL HELLAS μεγάλα βυτιοφόρα και βρίσκονται στον Πόρο, την Τροιζήνα, τη Σαλαμίνα και τη Νίκαια.

7. Απαντήσεις για διαθέσεις υδροφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων αναμένονται και από άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις

8. Παράλληλα ενημερώθηκαν εκ νέου όλοι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, οι σύλλογοι και συνεταιρισμοί τους, ένας ένας ξεχωριστά προκειμένου να αποφύγουν κάθε ενέργεια πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

Όλα τα μέλη του ΣΝΟ συμφώνησαν με τις ενέργειες της Νομαρχίας, κατήγγειλαν ωστόσο την αδιαφορία της Κυβέρνησης που από τον Απρίλιο εξακολουθεί να κωφεύει στα αλλεπάλληλα αιτήματα για χρηματοδότηση των Δασαρχείων και των Δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου όλα όσα συναποφασίστηκαν γίνονται πράξη.

Η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά, τα Δασαρχεία Πειραιά και Πόρου, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά, πραγματοποίησαν ειδική σύσκεψη και είναι έτοιμες οι απαραίτητες μελέτες ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των προηγούμενων ΣΝΟ :

_ 500.000 € για παρεμβάσεις και ενέργειες πρώτης προτεραιότητας στα δάση της περιοχής μας, με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων (βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγκατάστασης εργολάβου)

_ 400.000 € για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του καμένου δάσους και την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στην καμένη περιοχή του Νεωρείου του Πόρου (βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγκατάστασης εργολάβου)

_ Παράλληλα 600.000 € διατίθενται σε πρώτη φάση για την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, στην προσπάθειά μας να αντιστρέψουμε την θλιβερή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην περιοχή μας (βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης)

Εκτιμώντας ότι είναι άμεση και πρώτης προτεραιότητας η ανάγκη λήψης μέτρων, εγκρίθηκαν :

_ η άμεση έναρξη των διαδικασιών προμήθειας αγοράς 5 βυτιοφόρων οχημάτων, τα οποία θα διατεθούν στα νησιά κατά προτεραιότητα, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης πυρκαγιών

_ η διάθεση 50.000 € για ενίσχυση και αναβάθμιση του εξοπλισμού των εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής μας

_ καθώς και 40.000 € για την μίσθωση και τη μεταφορά στα νησιά μας μηχανημάτων γκρέιντερ, βυτιοφόρων και όσων μέσων χρειαστούν»

Ο Νομάρχης Πειραιά απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση προς την Κυβέρνηση για να δοθεί άμεση βοήθεια προς την Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, έκανε ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες της Νομαρχίας Πειραιά να συνεισφέρουν εθελοντικά στην προληπτική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στους δήμους της περιοχής επικοινωνώντας για τον σκοπό αυτό με τη Γραμμή Επικοινωνίας με τον Πολίτη της Νομαρχίας στο 1570 και με τους κατά τόπους δήμους.

«Από σήμερα το ΣΝΟ Πειραιά θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Συνεδριάσεις όμως γίνονται τακτικά εδώ και μήνες, αποφασίζουμε, ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά η φωνή μας είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει καμία απόφαση του ΣΝΟ. Της ζητάμε να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ΤΩΡΑ γιατί είναι ήδη πολύ αργά. Απαιτούμε σήμερα να στείλουν οικονομική στήριξη και μέσα στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να περισώσουμε ό,τι πράσινο έχει διασωθεί» επεσήμανε στην ομιλία του ο Νομάρχης Πειραιά και πρόσθεσε «από το Σάββατο οι σημαίες σε όλα τα κτίρια της Νομαρχίας κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Νομαρχίας. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών».

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων από όλους τους δήμους και τις κοινότητες της Νομαρχίας Πειραιά, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Αττικής, τη Δ/νση Δασών Πειραιά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, από την Τροχαία, από τον ΟΛΠ, από την ΔΕΗ και από τον ΟΕΚ. Παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης Σαλαμίνας «Φίλοι του δάσους» και «Πρωτοβουλία Πολιτών» Κορυδαλλού, όλοι οι αντινομάρχες Πειραιά, νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας και υπηρεσιακά στελέχη.