28 Ιουν 2007

τα ηφαιστειογενή . . . Μέθανα!

Τα Μέθανα, μια ηφαιστειογενής χερσόνησος της βορειο-ανατολικής Πελοποννήσου στο Σαρωνικό κόλπο, με πληθυσμό περί τους 2000 κατοίκους, παρά τη μικρή σχετικά έκτασή της, αποτελεί μια μοναδική σύνθεση πολύχρωμων εικόνων που αιφνιδιάζουν ευχάριστα και τελικά συναρπάζουν τον επισκέπτη.

Η γεωγραφική θέση της, η ποικιλία και οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου της, όπου κυριαρχούν το πράσινο της βλάστησης και το καφε-κόκκινο των ηφαιστειακών κρατήρων, οι όμορφες παραλίες, οι ιαματικές πηγές και η πολιτιστική κληρονομιά της, την καθιστούν προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου, για θεραπεία και αναζωογόνηση, αλλά και για τις «αποδράσεις του Σαββατοκύριακου». Από τα Μέθανα, επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ημερήσιες εκδρομές στην αρχαία Επίδαυρο, το Ναύπλιο, τις Μυκήνες ή τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες). Η πρόσβαση στη χερσόνησο είναι δυνατή οδικώς ή ακτοπλοϊκώς (από τον Πειραιά). Κύριο χαρακτηριστικό της χερσονήσου των Μεθάνων είναι το απαράμιλλο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που γοητεύει τον επισκέπτη με την ποικιλία και τις εναλλαγές του, αλλά και τις γεωλογικές ιδιαιτερότητές του.

Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ηφαιστειακός κρατήρας, κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα, στη βορειοδυτική ενδοχώρα, ένας από τους 30 συνολικά, μικρούς και μεγάλους, κρατήρες που είναι διάσπαρτοι σε όλη τη χερσόνησο. Η ανάβαση στο χώρο (πορεία μισής ώρας περίπου σε βατό σηματοδοτημένο μονοπάτι) προσφέρει στον οδοιπόρο μια εμπειρία ανεπανάληπτη: διαδρομή μέσα σε πυκνή βλάστηση από πεύκα, κουμαριές, πουρνάρια και ελιές.

Στην πόλη των Μεθάνων
Το κατάφυτο από πεύκα νησάκι των Αγ. Αναργύρων (που ενώνεται με δρόμο με την πόλη) με τον ομώνυμο ναό και τα κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης, απέναντι το μεγαλοπρεπές κτίριο του υδροθεραπευτηρίου και η Βρωμολίμνη με τις θειούχες πηγές, οι οικισμοί Αγ. Χαράλαμπος και Δριτσέικα (λίγο πιο έξω από την πόλη), με χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τα ερείπια της ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων
Στο λόφο του Παλαιοκάστρου (κοντά στο χωριό Βαθύ, στη νοτιοδυτική πλευρά της Χερσονήσου), όπου σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση τμήματα αρχαίου τείχους.

Πολύ κοντά βρίσκεται και ο μικρός, λιθόχτιστος βυζαντινός ναός του Αγ. Νικολάου.

Το λιμναίο "σπήλαιο των περιστεριών" (στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου, κοντά στο στενό του ισθμού, όπου η πρόσβαση είναι δυνατή)ανακαλύφθηκε το 1973 και καταλήγει σε τρεις θαλάμους καλυμμένους με νερό!

Τα χωριά της ενδοχώρας
Κτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και το ηφαίστειο, διατηρούν ακόμη πολλά αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς η τοιχοποιία των παλαιότερων κτισμάτων βασίζεται στην "καλοδουλεμένη" ηφαιστειακή πέτρα που αφθονεί στην περιοχή.


Ιαματικές πηγές
Οι θερμές ιαματικές πηγές των Μεθάνων κατέχουν εξέχουσα θέση στη μακραίωνη ιστορία της περιοχής. Ήταν γνωστές ήδη από τους αρχαίους χρόνους και μερικές χρησιμοποιούνταν ήδη από τότε !